top of page
Usein Kysyttyä

​

Kuinka vanha tämä rotu on?

Alaskan klee kai rotua on alettu jalostamaan jo 70-luvulla. Vuonna 1988 rodun jalostus oli edennyt siihen pisteeseen, että koiria oli saatavilla rodusta kiinnostuneisiin koteihin.

 

Vastaako rodun luonne siperian huskyn luonnetta?

Alaskan klee kait voivat näyttää pieniltä siperian huskyilta, mutta ne ovat oma rotunsa. Perusluonteeltaan klee kai on uskollinen ja hellä perhettään kohtaan, mutta silti se saattaa olla varautunut ja varovainen tuntemattomia kohtaan. Uskollisuus ja valppaus tekee koirasta erinomaisen vahtikoiran. Klee Kailla on siperian huskyn tavoin taipumusta karkailuun ja juoksenteluun. 

 

Millainen Alaskan Klee Kai on harrastuskoirana?

Alaskan klee kai on erinomainen harrastuskoira sekä älykkään luonteen että ketteryyden vuoksi. Rotu pärjää erinomaisesti koiranäyttelyissä, kuten myös muissa harrastuslajeissa kuten; toko, agility ja rally toko. Niitä käytetään myös terapia- sekä palveluskoirina. Klee Kait ovat hyvin älykkäitä ja helposti koulutettavissa. Koulutus vaatii kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja ymmärrystä rodun alkukantaisesta luonteesta. Ne oppivat parhaiten käyttämällä positiivisia opetusmenetelmiä motivaation luomiseen.

​

Onko Alaskan Klee Kailla riistaviettiä?

Rodusta löytyy riistaviettiä, mutta se on hyvin yksilökohtaista miten vahvana se koirassa ilmenee. Koiran viettisyyttä voi vahvistaa tai vähentää koulutuksen avulla. 

 

Mikä on rodun keski-ikä?

Alaskan klee kain keski-iän arvellaan olevan n. 15 vuotta.

 

Onko Alaskan Klee Kai sisäkoira vai viihtyykö se paremmin ulkona?

Alaskan klee kait ovat perhekoiria ja haluavat olla aina perheen arjessa mukana. Alaskan Klee Kait vaativat runsaasti ulkoilua, ne viihtyvät metsälenkeillä, vaelluksilla, mutta myös kaupungin hälinässä. Omistajan läsnäolo on klee kaille todella tärkeää, joten piha- tai häkkikoiriksi ne eivät sovellu. 

 

Millainen on Klee Kain normaali päivä?

Aamu alkaa aamupalalla ja lenkillä, leikkiä (mielellään omistajan kanssa),  temppujen harjoittelua, päiväunet, lenkki, leikkiä, päiväunet, huomion hakemista ja leikkiä lisää, iltapala, lenkki, lopuksi nukkumaan. Tavallista aktiivisen koiran arkea höystettynä alkukantaisen koiran huumorilla.

​

Onko Alaskan Klee Kai virallinen rotu?

Alaskan klee kai on hyväksytty rotuna Amerikassa. Rotu on hyväksytty United Kennel Clubissa, UKC vuodesta 1997 ja American Kennel Clubissa, AKC vuodesta 2020. AKC on hyväksynyt alaskan alee kai rodun ennakkorekisteriin, Foundation Stock Service, FSS. Lähitulevaisuudessa on odotettavissa rodun hyväksyntä AKC:n viralliseen rekisteriin ja sitä myötä Suomen Kennelliittoon.

 

Miksi pentu tulee olla rekisteröity?

Rekisteripaperit todistavat, että ostamasi pentu on puhdasrotuinen. Lisäksi se kertoo sinulle, että kasvattaja on luotettava ja vastuullinen toiminnassaan. Rekisteröity pentu ei tule pentutehtailijalta tai henkilöltä, joka rahastaa rodulla. Rotu rekisteröidään United Kennel Clubiin (UKC)  ja/tai Amerikan Kennel Clubiin (AKC).

 

Mitä terveystarkastuksia suositellaan jalostuskäytössä oleville koirille?

Jalostuskoirilta suositellaan tutkittavaksi sydän, patellaluksaatio, silmät, maksaentsyymien- ja kilpirauhasten veripaneeli. Jalostuskoirat myös geenitestataan FVII puutoksen varalta, sillä kyseistä verenvuototautia esiintyy rodussa.

​

Kuinka valita oikea kasvattaja?

Suomessa on rodun pienimuotoista kasvatusta, mutta pentueita syntyy vuodessa vain muutamia, joten ulkomailta tuonti on edelleen nopeampi vaihtoehto. Mikäli olet kiinnostunut tuomaan alaskan klee kain Suomeen, neuvomme mielellämme ja kerromme kokemuksiamme kasvattajien etsinnästä.  

 

Haastattele kasvattajaa hyvin, kysele hänen kasvatustoiminnastaan ja jalostuskoiristaan. Hyvän kasvattajan valinta on ensimmäinen prioriteetti, sillä hän on se, joka on vastuussa pentusi taustoista - niin sukupuusta kuin ensimmäisten elinkuukausien kasvatuksestakin. Pyydä valokuvia ja videoita nähtäväksi kasvattajan koirista, kysele meiltä tai muilta alaskan klee kai -omistajilta, onko hänellä kokemusta kyseisestä kennelistä, esim. Facebookin keskusteluryhmän kautta. 

 

Varmista, että kasvattaja kuuluu Alaskan klee kai Association of America eli AKKAOA -yhdistykseen ja kasvattaa United Kennel Club eli UKC-rekisteröityjä koiria. Vaadi aina rekisteripaperit koirallesi, oli kyseessä sitten breeding quality tai pet quality -sopimus. AKKAOA yhdistyksen sivuilla on listaus kasvattajista ja heidän yhteystiedoistaan.    

​​

Voiko yhdistys suositella hyviä Alaskan Klee Kai kasvattajia minulle?

Suosittelemme että haastattelet monia kasvattajia ennen koiran hankkimista. Hyvä kasvattaja kertoo koiristaan ja on kiinostunut siitä, millaiseen kotiin hän pentujaan myy. Näin saat kuvan kasvattajasta ja kasvattaja tutustuu myös sinuun ja tarpeisiisi pennun osalta. Ennen  kauppojen tekemistä varmista vielä, että kasvattajasi on hyvämaineinen, hän rekisteröi koirat UKC ja/tai AKC rekisteriin ja hänen koiransa on testattu perinnöllisten sairauksien varalta. Rodun kasvaneen kysynnän vuoksi myös huijauksien määrä on lisääntynyt ja tämä kannattaa pitää mielessä kasvattajaa etsiessä.

 

Huomaa, että kasvattajan ja sinun välinen yhteys pitäisi kestää koiran eliniän, sillä kasvattaja on se, jolta saat apua arjen kysymyksiisi sekä huolenaiheisiin. Autamme sinua mielellämme valintasi kanssa.

​

Mitä eroa on breeding quality ja pet quality sopimuksilla?

Ulkomailta ostaessa pennun yleisesti pennun mukana kasvattaja antaa sopimuksen pennun kaupasta. Breeding quality sopimuksen omaavaa kee kaita voi käyttää kasvatukseen. Kasvattaja on varmistanut, että pentu soveltuu kasvatukseeen ja on  mm. rotumääritelmän mukainen, kivekset ovat laskeutuneet etc. Pet quality-sopimuksella koira vaaditaan kastroitavaksi/steriloitavaksi. Koira luovutetaan omistajalle, joka hoitaa koiralle toimenpiteen sopivalla iällä, jonka jälkeen kasvattaja luovuttaa UKC -rekisteripaperit omistajalleen. 

​​

Miten paljon Alaskan Klee Kai maksaa?

Koiran hintaan vaikuttaa kasvattajan sijainti, sinun sijaintisi, minkälaista koiraa etsit, koiran suku, sekä haluatko show-, breed tai pet sopimuksen koirallesi. Keskimäärin hinta on 2500-3500€. Vanhemmat koirat maksavat vähemmän kuin pennut. Hinnat kuitenkin vaihtelevat kasvattajista riippuen. Lisäksi hakiessa koiran ulkomailta kustannuksia syntyy lisää myös lennoista, koiran lentolipusta, 24% arvolisäverosta Suomen tullissa ja joissakin tapauksissa vaaditaan rajaeläinlääkärin tarkastus koiran saapuessa suomeen. Osa kasvattajista saattaa periä lisähinnan koiran hoidosta ja matkustusasiakirjojen lähettämisestä.

bottom of page